Kiszone owoce i warzywa po latach lekceważenia przebojem powróciły do naszej kuchni. Zajadamy się kiszoną kapustą, ogórkami, a także jabłkami lub śliwkami. Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszone owoce i warzywa.
Zdrowe kiszonki – dlaczego warto włączyć je do diety
Kiszenie to jeden z najstarszych, naturalnych sposobów konserwowanie owoców i warzyw. Do kiszenia warzyw lub owoców potrzebujemy dobrej jakości naturalnych produktów oraz wody z solą. Co ciekawe w procesie kiszenia warzywa nie tylko nie tracą swoich wartości odżywczych, ale zyskują dodatkowe walory w postaci bakterii kwasu mlekowego. Te pożyteczne drobnoustroje spełniają bardzo ważną rolę w utrzymanie właściwej kondycji naszej flory jelitowej. A ta bezpośrednio wpływa na naszą odporność i funkcjonowanie całego organizmu.
Kiszone warzywa – buraki, ogórki, kapusta, kalafiory
Wbrew pozorom możemy kisić wiele warzyw, nie tylko te najpopularniejsze, czyli kapustę, ogórki i buraki. Do kiszenie możemy wykorzystać także kalafiora, rzodkiewkę lub marchewkę. Z tak kiszonych warzyw przygotowujemy super sałatki z dodatkiem cebuli, oliwy i np. ugotowanych ziemniaków. Niektóre kiszone warzywa np. buraki zostają nam po przygotowaniu zakwasu na barszcz (https://poradzimy24.pl/jak-kisic-buraki-do-picia-i-na-barszcz/). Je również możemy wykorzystać do przygotowania zdrowych posiłków (sałatki, zupy lub ćwikły).
Wciąż najwięcej emocji wzbudza kiszenie ogórków. Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy przed kiszeniem przez kilka godzin moczyć je w zimnej wodzie i przede wszystkim kupić ogórki, które nie były pryskane.
Kiszone owoce – jabka, śliwki, cytryny
Kiszone owoce to swoista nowość w naszej kuchni, choć znane są stuleci – nie tylko w Polsce. Do kiszenia świetnie nadają się jabłka – szczególnie te pochodzące ze starych, zdziczałych drzew. Wyjątkowo smakują także kiszone śliwki węgierki – ukiszone z dodatkiem goździków i cynamonu. Natomiast przysmak z Afryki Północnej to cytryny kiszone w soli, obowiązkowy składnik marokańskiego tagin.